Dobro došli!

Chrono je osnovana sa namerom da u skladu sa savremenim uslovima života, svojim cenjenim kupcima obezbedi proizvod za jednostavnu pripremu zdravog i ukusnog hrono hleba. Mogućnost da na tržištu kupite gotove mešavine za pripremanje hrono hleba kod kuce, znači jednostavniji put do pravilne ishrane koja ne zahteva mnogo vremena i energije. Potrebno je da samo promešate sve sastojke koji se nalaze u pakovanju dodate vodu i testo za hleb je pripremljeno. Osnovna delatnost firme je proizvodnja i pakovanje jedinstvenih mešavina više vrsta i tipova integralnih brašna bez dodavanja bilo kakvih aditiva... Pažljivim odabirom sastojaka od kojih su sačinjene naše mešavine, mi brinemo da svojim kupcima obezbedimo proizvod koji će pozitivno uticati na zdravlje i vitalnost. Trudimo se da naši proizvodi kvalitetom i jedinstvenošću u sto većoj meri zadovolje potrebe kupaca i u tom cilju konstantno istražujemo zahteve i razvijamo nove asortimane na obostrano zadovoljstvo.

Chrono je lokalna inicijativa socijalnog preduzetništva kojoj je pravni okvir za delovanje dala ISE DOO (Inicijativa za socijalno preduzetništvo), čiji je jedan od ogranaka.

Naša firma u svoje proizvode unosi i vrednosti civilnog društva tako da paralelno promoviše zdrave stilove života kroz izbor najkvalitetnijih, kad god je moguće, lokalnih sirovina, sa misijom socijalnog osnaživanja marginalizovanih grupa. Vodeći se tim, proizvodi Chrono.rs imaju, pored ostalih sastojaka i brašna mlevena u malim lokalnim mlinovima i začinsko bilje ručno ubrano u čistoj prirodi od strane lokanog stanovništva. Od sirovina koje dolaze iz uvoza (himalajska so, pirinčano brašno) biramo isključivo proizvode prve klase.

Naš proizvodni proces sastoji se, u svom najvećem delu, od ručnog rada, tako da proizvod ima jaku socijalnu notu. Pakovanje je dizajnirano tako da se ručno lepe nalepnice na kesicama, nakon čega se one  pune na poluautomatskoj mašini, gde je neophodno ljudsko prisustvo. Kesice se zatim ručno zatvaraju unapred pripremljenim nalepnicama uz končić za lakše otvaranje i pakuju u transportne kutije. Kupovinom svake kesice Chrono mešavine, sa celokupnim iznosom novca koji nije potrošen na nabavku sirovina, odnosno sa 100% profita, pomažete da teško zapošljive grupe ljudi ostvare svoju zaradu, a lokalna organizacija Edukacioni Centar iz Leskovca dobije podršku za svoj program razvoja sličnih inicijativa socijalnog preduzetništva.

The Last of us

Ukratko o Hrono ishrani

HRONO ishranu osmislio je 1986 francuski nutricionista Dr Alan Delabo. Ishrana je prilagođena radu pankreasa i lučenju insulina i kortizola, enzima koji su neophodni za varenje hrane, a koji se ne luče podjednako u toku dana.
Osnovno pravilo je da se obroci uzimaju redovno, na četiri do pet sati i nikada ne treba da se preskače doručak jer je to najvažniji obrok i treba da bude jak i najobilniji.
Može da se jede gotovo sve, samo je važno da namirnice unosite u određeno vreme, kada organizam može najbolje da ih iskoristi, umesto da pravi zalihe masti.

The Last of us

Osnovni principi

Prema hrono principima Dr Delaboa, hrono doručak je najvažniji obrok u toku dana.
Doručak treba da bude obilan i da sadrži masti, proteine I složene šećere. Za doručak se preporučuju sir, maslac, hrono hleb, jaja, suhomesnati proizvodi. Telu je potrebno mnogo energije da uspešno započne dan, a sve kalorije koje se unesu za vreme doručka, potroše se u toku dana.
Ručak treba da sadrži obroke koji su bogati proteinima životinjskog porekla. Treba da sadrži manje masti u odnosu na doručak. Ručak ne treba da bude obilan, ali treba da obezbedi dovoljno energije i sitost do sledećeg obroka.
U toku ručka ne treba kombinovati proteine i ugljenehidrate.
Užina snabdeva telo energijom do večere I sprečava izgladnjivanje. Užina sadrži sveže ili sušeno voće ili tamnu čokoladu sa preko 70% udela kakaoa. Za užinu je dozvoljeno jesti slatkiše napravljene od namirnica koje odgovaraju hrono ishrani. Užina se uzima između 16 i 18 sati.
Za večeru se može jesti riba, nemasno meso I povrće. Nije dozvoljen unos šećera, masti I brašna.

The Last of us

U HRONO

...ishrani dozvoljene su mnoge namirnice, ali je veoma bitno da se poštuje vreme za konzumiranje određene hrane i da se redukuje unos hrane sa visokim glikemijskim indeksom.
U restriktivnijoj verziji Chrono ishrane iz upotrebe su potpuno izbačeni šećeri, voće i užina. Za doručak je dozvoljeno jesti hleb od integralnog brašna, nikako od belog i kukuruznog. Za ručak treba izbegavati unos povrća koje sadrži skrob i legume. Za večeru su dozvoljeni jedino proteini i niskokalorično zeleno povrće.

The Last of us