Skip to content

Detoksikacija organizma

23.06.2022 20:15

Jedna od najaktuelnijih tema leti je detoksikacija, odnosno čišćenje organizma od toksina. Detoksikacija Vašeg tela ne bi trebalo da se odnosi na lišavanje sebe, preskakanje obroka ili previše restriktivnog čišćenja sokom.

Toksini, kao što su otrovi ili zagađivači, su supstance koje negativno utiču na naše zdravlje. Telo može samostalno da eliminiše ove supstance kroz jetru, bubrege, sistem za varenje i kožu, ali mi možemo dodatno da pomognemo, recimo najjednostavniji način da se primeni detoksikacija je ispijanje 2 čaše vode pre obroka, jer time stimulišemo rad bubrega i izbacivanje štetnih materija.

Voda je pokretačka snaga cele prirode.

Detoksikacija i integralne žitarice

Pored voća i povrća, integralne žitarice doprinose pravilnoj i zdravoj ishrani. Integralne žitarice se sastoje od klica, unutrašnje membrane i spoljašnje membrane. Korišćenje rafinisanih proizvoda kao što su: belo brašno, beli pirinč, testenine, kod kojih se koristi samo jezgro žitarica, dovodi do mnogih oboljenja svaremenog čoveka. Kada konzumirate integralne žitarice možete uživati u punoj hranljivosti. Kada se koristi celo zrno u ishrani daje ljudskom organizmu energiju (zbog visokog sadržaja složenih ugljenih hidrata), podmazuje zglobove, odstranjuje otrove i pomaže da se izvrši detoksikacija. Integralne žitarice imaju neuporedivo veće nutritivne vrednosti od belih žita, iz kojih je praktično odstranjeno sve što je vredno, s obzirom da se u opni zrna nalaze sve hranljive materije neophodne za razvoj, rast i održavanje organizma.

Integralne žitarice su bogate natrijumom i mastima, imaju visok sadržaj vlakana, ne sadrže holesterol i obezbeđuju brojne značajne vitamine i minerale. Integralne žitarice su hranljivije od rafinisanih žitarica zato što se oko 75% vitamina B, minerala (kao što su gvožđe i magnezijum) i fitohemikalija (kao što je ferulična kiselina) gubi kad se mekinje i klice, koje su bogate hranljivim sastojcima, uklone iz njih tokom procesa rafinisanja. Samo četri B-vitamina i gvožđe naknadno se dodaje u rafinisane žitarice, a ne vraća se ništa od minerala u tragovima, vlakana ni fitohemikalija koji su važni za poboljšanje zdravlja.

Ono što kompanije navode na svojim etiketama može biti obmana. Na primer, „celo zrno” jednostavno znači da je bar 51% brašna od celog zrna. „Načinjeno od celog zrna” ne otkriva koliko je celog zrna upotrebljeno, dok „multigrain” (više žitarica – prim. prev) označava kombinaciju žitarica, od kojih su mnoge rafinisane. „Dobar izvor celog zrna” integralne žitarice se mogu naću u tome samo 8% po porciji. Za istinsko celo zrno, na etiketi mora pisati „100% celo zrno” ili „100% integralne žitarice”. 

Hrana bogata antioksidansima

Hrana bogata antioksidansima, vitamini i minerali čine osnov za čišćenja organizma kroz ishranu. Najjači antioksidansi, koji ujedno sprečavaju i mnoge bolesti su vitamini A, C, E, beta karoten, selen i cink.

Vitamin A sadrži: mleko, puter, obogaćeni margarin, jaja, džigerica (goveđa), riblje ulje, žuto povrće, šargarepa, sladak krompir, dinja,

breskva, kajsija, šljiva, spanać, prokelj, kupus, peršun.

Karotini se nalaze u narandžastom i žutom povrću i voću, šipak, crvena paprika, gloginje, bundeva, brusnica, paradajz.

Najbogatije vitaminom A je riblje ulje.

detoksikacija limunom

Citrusi (narandže, kivi, limun, grejpfrut), borovnica, paprika, jagode, paradajz, brokoli, prokelj, kupus, karfiol, beli krompir su bogati vitaminom C.

Vitamin E sadrže Pšenične klice, ulje od suncokreta, šafranike i soje, cvekla, zelje, spanać, crvena paprika, špargla, mango, avocado, bundeva, bademi, suncokret, kikiriki, puter od kikirikija.

Cinkom su bogati riba, integralne žitarice i pšenične klice, jaja, soja, mlečni proizvodi (sir, mleko i jogurt), meso (teletina, jagnjetina, govedina, svinjetina,piletina i ćuretina).

Orašasti plodovi, govedina, jaja, puter soja, riba, morski plodovi, beli luk, integralni proizvodi od celog zrna, ovsena kaša i seme suncokreta bogati su selenom.

Detoksikacija: Kako je primeniti u 15 koraka

Nutricionista Maja Astaloš dala je i 15 saveta kako da se što lakše i pravilnije uradi detoksikacija i organizma.

1) Redovan doručak 2 sata nakon ustajanja

2) Salata od sirovog sezonskog povrća, sveže ceđeni sokovi od voća i povrća, jabukovo sirće

3) Integralni hleb bez kvasca

4) Redovan unos sirove šargarepe i ribljeg ulja

5) Kvalitetno žvakanje hrane

6) Češći, a manji obroci

7) Zdrava hrana i obrada: sirova, kuvana na pari ili pečena bez dodatnih masnoća

8) Izbegavati namirnice koje sadrže šećer

9) Masna hrana pomera pH ravnotežu u debelom crevu ka baznoj, čime se stvaraju uslovi za truljenje hrane i stvaranje otrovnih gasova

10) Redovna upotreba sirovog belog luka, ljute paprike, kima, đumbira i karija popravlja raspoloženje

11) Neka obroci budu jedostavni. Mešanjem previše namirnica u jednom obroku, naročito slatkih i slanih, ili korišćenjem voća i napitaka, odmah nakon obroka otežavamo kvalitetno varenje spiranjem želudačnih sokova koji učestvuju u varenju

12) Unositi dovoljne količine tečnosti, 2-3 litara vode, prirodnih čajeva i sveže ceđenih sokova

13) Male količine nerafinisanog ulja za obroke i salate: susamovo, laneneno, maslinovo, bundevino, kokosovo

14) Uvedite jedan dan odmor od hrane. Taj dan jedite salate od svežeg voća i povrća, sa hladno ceđenim uljem i jabukovim sirćetom i algama. Možete jesti i čorbu od povrća, kao i sušeno voće sa bademom. Količine sami određujete, bitno je da nema gladi i nervoze.

Krajnji cilj je da ove zdrave i ukusne namirnice postanu deo vaše svakodnevne rutine, da Vam se nepce navikne, i da dopustite da pozitivne promene budu deo načina života koje će trajati.

Gotove mešavine brašna od celog zrna 

Uz dodavanje vode, za 2 minuta, možete pripremiti 100% prirodan i zdrav hleb, za sebe I svoje najmilije.

Izvor: Telegraf

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Vaša e-mail adresa neće biti javno objavljena.

Preporučujemo