Skip to content

Hleb pripremljen po uputstvu, a opet nije kako treba? Evo gde možda grešite

09.06.2021 08:35

Na svakom pakovanju naših gotovih mešavina brašna stoji ovo uputstvo: Sadržaju kese dodati 270 ml mlake vode. Promešati i sipati u kalup 17×8 cm obložen papirom za pečenje. Pokriti aluminijumskom folijom i peći 60 min na 220 stepeni. Prilično jednostavno, zar ne? Čak i kada sve radite po uputstvu, moguće je da dođe do grešaka, a evo i zašto.

Pre svega treba istaći da kolicina preporučene vode moze da varira. Minimalno ali može. Naime, ista vrsta brasna u razlicitoj partiji može različito da „pije vodu“. Ono što je butno je da smesa bude malo gušća nego za proju. Znači dodajte postepeno vodu i kada dobijete željenu gustinu to je to. Smesa se meša, ne mesi se.

1. Jačina rerne
U uputstvu je jasno naznačeno vreme pečenja i temperatura, međutim, ko poznaje vašu rernu bolje od vas? Moguće je da je vaša rerna jača, pa stoga treba prilagoditi i temperaturu i vreme pečenja konkretnoj rerni. Bitno je da znamo jednu stvar, kako zvuči gotov hleb? Na lagani pljesak rukom čuje se zvonak zvuk, umesto tupog. Kada je gotov, hleb treba da ima tanku meku koru, ne prejako ispucanu po površini.

2. Dimenzije pleha su drugačije
Naravno, ukoliko koristite pleh većih dimenzija u odnosu na naznačene u uputstvu, treba znati prilagoditi vreme pečenja novim okolnostima. Ukoliko je veći pleh dobićete tanje testo koje treba kraće peći. Pleh nikako ne sme biti preveliki jer ukoliko je sloj pretanak dobićete tvrdi nejestivi hleb – osim ukoliko nemate baš dobre zube. Za pečenje možete koristiti i silikonsku modlu i u tom slučaju vam nije potreban papir za pečenje. Svi ostali parametri su isti.

3. Hleb ostaje „živ“ nakon pečenja
Ukoliko vam je hleb ostao živ, to znači da ste ga prerano izvadili iz rerne. Sledeći put pustite ga da se peče koji minut duže. Sa ovakvim hlebom možete napraviti odlične tople sendviče. Sa našim hlebom se Prvi mačići ne bacaju u vodu

4. Hleb se roni prilikom sečenja
Ukoliko se hleb roni znači da je prepečen. Pokušajte ili sa nižom temperaturom ili da skratite vreme pečenja naredni put. Kao i u prethodnom slučaju nema bacanja ovog hleba. Naravno, on se bez problema može jesti samo ga nije lako seći na kriške. S druge strane od njega možete napraviti divnu poparu (prokuvati sa malo vode i masnoće) koja ima predivni ukus nalik kačamaku.

5. Ekstemni slučaj – Hleb je prepečen, a živ
O da, dešava se i to, ma koliko čudno zvučalo. Korica hleba koja se lomi prilikom sečenja, a u sredini hleb je gletav, znak je da smo debelo pogrešili. Najpre smo pustili rernu toliko jako, da je kora hleba takoreći izgorela, i pod utiskom da je hleb gotov, izvadili ga prerano. Uvek je bolje birati nižu temperaturu i dati vremena hlebu da se dobro ispeče.

Kako dobro ispečen hleb ustvari izgleda? Dobro ispečen hleb je onaj kome je kora ravnomerne boje, ne previše ispucala po površini. Nakon hlađenja kora hleba ostaje mekana. Prilikom sečenja dobijaju se najfiniji tanki odresci kao za mazanje. Kada pogledamo parče hleba vidimo da je hleb i u sredini i prema spoljašnosti podjednako rastresit.

Preporučujemo da nakon pečenja odmah izvadite hleb iz kalupa, umotate u krpu i ostavite da se dobro ohladi. Ukoliko sečete topao hleb, čak i da je idealno ispečen može delovati „gnjecavo“ na preseku jer su integralni hlebovi po pravilu „vlažni“.

Jedno pakovanje naših mešavina brašna od 284 grama daje jednu veknu od 500 grama koja može ostati vlažna do 7 dana uz pravilno čuvanje, odnosno ukoliko je hleb umotan u streč foliju. Kako nam se bliže vreli dani, zbog vlažnosti hleba i toplote vazduha, savetujemo da hleb držite u frižideru, umesto na sobnoj temperaturi kako biste ga duže sačuvali od pojave buđi.

Preporučujemo