CHRONO mešavine su sačinjene od kvalitetnih namirnica, koje predstavljaju izvor zdravlja i energije za organizam.

INTEGRALNO PŠENIČNO BRAŠNO

Od svih vrsta integralnih brašna, pšenično ima najveći udeo u skoro svim CHRONO mešavinama.
Bogato je biljnim vlaknima koja regulišu metabolizam, sadrži vitamine B grupe i minerale, kao i nešto biljnih proteina. U kombinaciji pšeničnog brašna sa drugim vrstama brašna stvaraju se smese za proizvode punijeg ukusa i bolje strukture. Lekovita svojstva pšenice: Jača imunitet, pospešuje rast i razvoj organizma, protiv iscrpljenosti i neraspoloženja, reguliše probavu, zato što mekinje (vlakna) nisu izdvojene iz brašna (u odnosu na proizvode od belog brašna).

dsc_0209


SPELTINO BRASNO

Zrno spelte obiluje hranljivim materijama, zato je speltino brašno veoma bogatog nutritivnog sastava.
U odnosu na druge žitarice, spelta ima bitno viši sadržaj belančevina, masti i dijetetskih vlakana, sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu. Integralno brašno spelte sadrži sve vitamine B grupe (osim vitamina B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih vrsta brašna. Speltino brašno sadrži i znatnu količinu cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi

dsc_0209


RAŽANO BRAŠNO

Ražano brašno sadrži izuzetno male količine glutena. Proizvodi od raži kao što su brašno i hleb predstavljaju izvanredan izvor prehrambenih vlakana. Od minerala raž najviše poseduje mangan, važan u procesima metabolizma i sintezi masnih kiselina neophodnih za održavanje zdravog nervnog sistema.
Mangan je i ključni sastojak enzima koji štiti od štetnog delovanja slobodnih radikala. Pomaže organizmu da iskoristi nekoliko ključnih nutrijenata, kao što je vitamin B, odnosno biotin i tiamin, ali i vitamin C i kolin. Takođe, održava čvrstoću i zdravlje kostiju, normalan nivo krvnog pritiska i podstiče optimalan rad štitne žlezde. Raž je bogata i selenom, fosforom, magnezijumom, cinkom, kalijumom. i vitaminima B kompleksa.

dsc_0209


HELJDINO BRAŠNO

Ovo brašno ima uravnotežen aminokiselinski sastav, pomaže kod malokrvnosti i efikasna je zaštita od efekta radijacije, ne sadrži gluten, nije mnogo kalorično i veoma se brzo i lako vari. 11-15% heljdinog brašna čine proteini.
Vitamini B kompleksa iz heljde pospešuju memoriju. Integralno heljdino brašno je bogato rastvorljivim vlaknima, koja redukuju loš holesterol u krvi i odličan je saveznik u dijetama. Vitamin P iz heljde pomaže u regulisanju visokog krvnog pritiska. Oligoelementi kao što su magnezijum, gvožđe, cink i kalcijum daju energiju kako telu (naročito kod jačih fizičkih napora i rekonvalescencije), tako i umu.
Lekovita svojstva heljde: jača otpornost kapilara i utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska, sprečava krvarenje, pomaže kod bolesti želuca, parazitskih oboljenja, bolesti kože i proliva.

dsc_0209


PIRINČANO BRAŠNO

Pored ugljenih hidrata i belančevina, izuzetno je bogato mineralima, biljnim vlakana i vitaminima grupe B i daje najviše energije. Posebno se proporučuje sportistma i ljudima izloženim fizičkim naporima. Pirinač je zdrav, veoma hranljiv, lako svarljiv i jača telo. Ima visoki nivo iskorišćenosti.
Ne utiče na povećanje nivoa šećera i holesterola u krvi (već ih stabilizuje), potpomaže funkciju mišića, nerava i pluća, zasićuje i omogućava da se ostane duže u dobroj formi. Deluje umirujuće na mozak, centralni nervni sistem, ublažava depresiju i pomaže kod lečenja bolesti pluća. Mogu ga koristiti bolesnici koji boluju od dijabetesa i gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i oni sa viškom ili manjkom želudačne kiseline. Ublažava poremećaje u organima za varenje, štiti od formiranja kamena u bubregu.

dsc_0209


OVSENO BRAŠNO

Ovseno brašno sadrži supstance koje povoljno utiču na smanjenje lošeg LDL holesterola odgovornog za zakrčenje krvnih sudova i porast krvnog pritiska.
Posebno su značajna rastvorljiva i nerastvorljiva dijetetska vlakna koja se u idealnom balansu, nalaze u omotaču zrna ovsa. Rastvorljiva dijetetska vlakna deluju pozitivno na kardiovaskularni sistem, a nerastvorljiva na probavni sistem.
Ovseno brašno se sporije vari, tako da izaziva duži osećaj sitosti, a takođe čisti želudac i creva od štetnih produkata.

dsc_0209SEMENKE SUNCOKRETA

Seme suncokreta sadrži veliki broj hranljivih sastojaka korisnih za zdravlje. Biljno ulje, vitamini – E, B1, B3, B12, A, D6, minerali – magnezijum, mangan, bakar, selen, gvožđe, cink, kalijum, fosfor, kalcijum. Izvor je polinezasićenih omega 6 masnih kiselina. Fitosteroli koje suncokretovo seme sadrži pomažu sniženju holesterola u krvi, što ga čini izuzetno zdravom namirnicom. Ove semenke su korisne za kardiovaskularna i maligna oboljenja, kao i za kožu i ekceme.

dsc_0209


LAN

Semenke lana sadrži omega-3 masne kiseline, magnezijum, gvožđe, kalijum, vitamin E i mnoge druge korisne materije. Ima značajno antikancerogeno dejstvo, štiti od moždanog udara, srčanih oboljenja, snižava trigliceride, holesterol i visok pritisak. Dobar je laksativ i ubrzava metabolizam. Pomaže kod artritisa. Seme lana pruža osećaj sitosti zbog visokog procenta dijetalnih vlakana. Ako se koristi redovno, laneno seme jača srčani mišić i pomaže bubrezima u izlučivanju tečnosti. Svakodnevno treba da ga koriste i osobe koje imaju problema sa prostatom, plućima i debelim crevom.

dsc_0209


SEMENKE GOLICE

Seme golice sadrži belančevine, nezasičene masne kiseline, kalcijum, cink, magnezijum, pektin, mangan i gvožđe. Korišćenjem ovih semenki znatno se smanjuje holesterol zbog prisustva fitosterola. Seme golice je dobar izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina neophodnih za ravnotežu hormona, funkciju mozga i zdravlje kože.. Osim toga, ovo seme pomaže u lečenju prostate i kardiovaskularnih bolesti, jača imunitet.
Vitamini B grupe i vitamin K, koji se nalaze u bundevnom semenu, važni su za kosti, mišiće i proces zgrušavanja krvi.

dsc_0209


SUSAM

Seme susama sadrži najveću koncentraciju fitosterola. Fitosteroli mogu, ukoliko su dovoljno prisutni u ishrani, da redukuju nivo holesterola u krvi I poboljšaju imunitet. Susam je izuzetno bogat gvožđem, kalcijumom, manganom, bakrom, magnezijumom i selenom. Vitamini E, B1, B6, niacin, folna kiselina i riboflavin. Sezamin je još jedan sastojak, važan u zaštiti jetre od oksidativnih oštećenja. Zajedno sa sezamolinom i lignanom utiče na snižavanje holesterola i krvnog pritiska, a povećava nivo vitamina E. Proteini i masne omega 6 kiseline su, takođe, važni sastojci za očuvanje zdravlja.

dsc_0209


KIM

Kim jača želudac, podstiče varenje hrane, proizvodnju hormona, izbacivanje mokraće. Pomaže u lečenju bolesti jetre i žuči, tegoba s bubrezima i bešikom, tegoba respiratornog trakta, bolesti srca – naročito aritmija, čisti želudac i creva od katara, otklanja parazite, utiče na varenje hrane u želucu, pomaže kod dispepsije i lošeg zadaha iz usta, smiruje grčeve, gorušicu, gastrointestinalne bolove, kod reume i gihta. Sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, štiti od infekcija, degenerativnih neuroloških poremećaja i starenja.

dsc_0209


ANIS

Seme anisa deluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospešuje varenje. Seme anisa preporučuje se kao delotvorno sredstvo koje čisti krv i jača nerve. Preporučuje se i za čišćenje nakupljene sluzi iz pluća, želuca, mokraćne bešike i bubrega, ali i za regulisanje neredovne menstruacije. Preporučuje se i osobama koje pate od nesanice.

dsc_0209


KORIJANDER

Korijander je odličan za čišćenje organizma od otrova, ima sposobnost vezivanja toksina i teških metala. Sadrži gvožđe, cineol i linolnu kiselinu. Delotvoran je kod lošeg rada bubrega jer njegovi sastojci pomažu u uklanjanju suvišne tečnosti. Korijander smanjuje holesterol, a zahvaljujući stimulativnom delovanju na endokrine žlezde, povećava izlučivanje insulina iz jetre i na taj način pomaže pravilnu asimilaciji i apsorpciju šećera u našem organizmu. Ovo svojstvo je veoma korisno za ljude obolele od dijabetesa.

dsc_0209


RUZMARIN

Utiče na ubrzavanje metabolizma i čisti digestivni trakt. Pomaže kod tegoba sa žuči i nadimanjem. Poboljšava pamćenje i unapređuje funkcije mozga. Ublažava stres, popravlja cirkulaciju u nogama. Koristan je u borbi protiv astme, artritisa, raznih oblika ekcema, zahvaljujući kiselini koja je veoma lekovita i blagotvorna, pa se smatra da sprečava i pojavu melanoma na koži i ima antioksidativno dejstvo.

dsc_0209


ROGAČ

Sadrži vitamine A, B, B2, B3 i D. Posjeduje i znatne količine kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuma. U manjim količinama sadrži gvožđe, mangan, bakar i nikl, kao i visok procenat belančevina i složenih ugljenih hidrata a veoma malo masti. S obzirom da sadrži složene ugljene hidrate preporučuje se i dijabetičarima. Rogač se koristi u slučajevima dijareje i kolitisa, naročito kod dece.

dsc_0209


MAJČINA DUŠICA

Sadrži niz lekovitih sastojaka među kojima su najvažnija eterična ulja, timol, flavoni. Njihova prisutnost deluje kao antiseptik u vreme epidemija, u terapijama kod oboljenja praćenim kašljom. Preporučuje se kod bronhitisa, bronhijalnog katra, upale grla, a posebno je korisna za lečenje velikog kašlja.

dsc_0209


HIMALAJSKA SO

Himalajska so je sto posto prirodna. Kada je prerađena ima svetlo roze boju, koja je rezultat prirodnih minerala koje sadrži. To su, pre svega, jod, magnezijum, kalcijum i kalijum, bakar i gvožđe, koji snabdevaju telo elektrolitima i mineralima.
Himalajska so važi za najčistiju I najzdraviju so jer sadrži 84 elementa koja se nalaze i u našem organizmu, tako da je potpuno komplementarna i snabdeva naše telo svim potrebnim mineralima. Reguliše nivo vode i elekrolita u organizmu, utiče na pročišćavanje i detoksifikaciju krvi, pomaže jačanju kostiju, posebno kod dece u razvoju, podržava rad jetre i bubrega, obnavlja ćelije mozga i utiče na poboljšanje koncentracije, ne oštećuje bubrege, želudac i unutrašnje organe.
Minerali koji se nalaze u himalajskoj soli su sićušni i ćelija ljudskog organizma lako može da ih svari

dsc_0209


SODA BIKARBONA

Soda bikarbona je odgovorna za transport kiseonika: širi krvne sudove i lakše otpušta kiseonik u tkiva, što znači da povećava PH vrednost, efikasno deluje protiv gljivica.
Soda bikarbona sprečava infekciju mokraćne bešike, giht, artritis, pomaže se aktivnost gušterače, za koju se zna da proizvodi najviše bikarbonata i koja je odgovorna za proizvodnju insulina.

dsc_0209