Skip to content

Kako da vam testo uvek uspe?

07.07.2021 08:36

Ranije smo pričali o mogućim greškama u pripremi hleba od naših mešavina. Ako ste propustili tekst, delimo ga opet sa vama na ovom linku: Hleb pripremljen po uputstvu, a opet nije kako treba? Evo gde možda grešite – Chrono
Danas ćemo pričati o tome šta je potrebno da uradite da dobijete odgovarajuću teksturu testa. Ovo je važno iz razloga što različia hrana pripremljena od brašna ponekad zahteva malo veće umeće u kuhinji.

Pre svega, želim da napomenem da je za pripremu hleba od naših gotovih mšavina dovoljno da jednostavno nalijete vodu prema uputstvu sa pakovanja, promešate kašikom i dobijete spremno testo za pečenje. Taj proces je toliko jednostavan da i deca mogu pripremati hleb. S tim da uvek možete dodati nekoliko kapi maslinovog ulja, jaja mleko, semenke, orahe ili drugo koštunjavo voće, to ga sigurno neće pokvariti dokle god je po vašem ukusu. No danas je reč o nečemu drugom.

Najpre da napravimo grubu odelu vrsta testa:
1. Testo koje treba razvući – kao za kiflice
2. Tečno ili pufnsto – Palačinke ili mekani kolač
3. Ronljivo – Štapići, keks, integralne pločice…


1. Testo koje treba razvući – kao za kiflice
Integralno testo se po prirodi kida. Ono što možete da uradite jeste da brašnu dodate jaja i malo više ulja. Jaja će doprineti da se testo bolje „drži“, a ulje će ga učiniti gipkijim, pa će se manje lepiti za radnu površinu, a time i manje kidati.


2. Tečno ili pufnasto testo
Za pufnasto testo zakon je penasto umućen belanac. Belanac bi trebalo umutiti odvojeno od drugih sastojaka i na kraju ga dodati testu uz lagano i nežno mešanje. Testo za palačinke često ume da bude problem, ali ni jedan problem nije nerešiv. Vodu bi u ovom slučaju trebalo smanjiti na minimum, a umesto nje koristiti mleko i/ili jogurt.


3. Ronljivo ili mekano testo
Da bi se testo ronilo koristite ulje i belo vino u istoj srazmeri, ili margarin i maslac, u zavisnosti od toga da li pripremate slatko ili slano.
Da bi testo bilo mekano koristite mleko, jaja, masnoće, jogurt.

Nadamo se da je tekst bio od koristi. Probajte već naredni put, i pišite nam da li je pomoglo.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Vaša e-mail adresa neće biti javno objavljena.

Preporučujemo