Skip to content

Kvasac ili soda bikarbona

07.06.2021 12:33

Na pitanje, šta je zdravije, kvasac ili soda bikarbona, odgovor je – zdravo je i jedno i drugo, samo je pitanje na koji način se ove dve namirnice upotrebljavaju. U nastavku teksta pročitajte o prednostima i načinu pravilne upotrebe i jedne i druge namirnice.

KVASAC

Kvasac kao pojedinačna namirnica je apsolutno zdrav. 

Naime, kvasac je bogat izvor vitamina B, koji pospešuje funkcionisanje nervnog sistema, a pored toga pomaže u regeneraciji kože, kose i noktiju. Osim ove dobrobiti, njegovih 18 aminokiselina ga deklarišu kao proteinsku bombu, što u svakom smislu pogoduje zdravlju organizma. Kvasac sadrži i glikogen, zbog čega je jako hranljiv, ali i mnoge enzime i čak 15 minerala.

Ako biste konzumirali ovu namirnicu svaki dan posle jela, i to samu, vaše zdravlje bi bilo besprekorno. Međutim, jako mali broj ljudi na ovaj način primenjuje kvasac u ishrani. Većina ga unosi kao pomoćni sastojak hleba i peciva. U ovoj formi, kvasac gubi sve svoje dobrobiti.

U kombinaciji sa brašnom, on stvara smesu koja se lepi za zidove creva, pa automatski dolazi do problema sa varenjem tako što je sprečena aktivna apsorpcija hranljivih materija. Kao posledica stvaranja ove gotovo cementne naslage u crevima, može da dođe i do njihovog ozbiljnog oboljevanja, što utiče na kompletno zdravlje organizma.

Višenamenska supstanca koja se nalazi u soda bikarboni, po hemijskom nazivu natrijum hidrogenkarbonat ili natrijum bikarbonat, je potpuno bezopasna i spada u najjeftinije i najpristupačnije proizvode sa najrazličitijom upotrebom. Nalazi se u svakom domaćinstvu i njena je primena višestruka. Koristiti se u kulinarstvu kao sredstvo za dizanje testa, u lečenju, tačnije kao dodatak ishrani u terapijama kod raznih oboljenja, ali i kao sredstvo za čišćenje i održavanje higijene prostora, dezinfekciju i beljenje veša itd. Dakle, širok je spektar dejstva ovog čarobnog praha.

SODA BIKARBONA

Soda-bikarbona je jedinjenje koje se dobija specijalnim postupkom koji se naziva Solvejev postupak a može biti dobijen uvođenjem CO2 u jedinjenja natrijumovih soli. Mnogi prehrambeni proizvodi sadrže soda-bikarbonu u svom sastavu jer je ona kodirana od strane Evropske unije kao aditiv i to pod brojem E500. Koristi se kao sredstvo za dizanje testa i kao antacidAntacidi su sredstva koja se koriste za suzbijanje viška želudačne kiseline. Kako je izuzetna baza kao preventiva soda će pomoći u balansiranju kiseline i baze u našem telu. Kiselo telo – bolesno telo.

Iako najbolje rezultate u koriscenju pri pripremi testa soda ima uz dodatak minimalne kolicine kiseline – par kapi limunovog soka – jer se na taj nacin oslobadja velika kolicina CO2 (ugljen dioksida) sto rezultira stvaranjem mehurica tj vazdusatijem testu. Medjutim testo je samo po sebi u blago kiseloj sredini a nama nije bitno da testo bude meko i vazdusasto već kvalitetno i zdravo. Zato mi, u nasim gorovim mesavinama brašna, koristimo iskljucivo sodu bikarbonu koja izaziva blago, skoro neprimetno nadizanje testa, a hleb je pravi integralni, zdrav, vlazan, lakosvarljiv i ukusan, i ima blagotvorni uticaj na stanje organizma.

Preporučujemo