Skip to content

Prednosti uključivanja dece u pripremu hrane

21.06.2021 09:05

Donošenje večere na sto glavni je podvig svake zauzete porodice. Međutim, pre nego što deci zabranite kuhinju kako biste mogle da kuvate u miru, pozovite ih da pomognu oko kuvanja. Kuvanje ima mnoge dugoročne koristi za decu, uključujući povećano samopouzdanje, poboljšane veštine čitanja i matematike i predstavlja primer zdravog načina života. Pogledajte ovih 6 načina na koje kuvanje može poboljšati razvoj vašeg deteta.

1. Stvara interesovanje za hranu i kuvanje
Deca koja su uključena u stvaranje njihovih obroka veća je verovatnoća da jedu svoje obroke (gledamo vas, izbirljivi jedači!).

2. Kuvanje pomaže u izgradnji važnih matematičkih veština
Gotovo svaki recept zahteva tačno merenje i brojanje. Dajte svom detetu zadatak da broji koliko jaja ulazi u recept za ćufte ili koliko ulja uđe u seriju braunja. Ovo može biti zabavna igra kuvanja koja će deci pomoći da nauče osnovno brojanje, sabiranje, pa čak i razlomke.

3. Poboljšava razumevanje i veštine čitanja
Čitanje recepta, razumevanje detaljnih uputstava i tačno razumevanje šta znači mešanje, mešanje ili presavijanje nisu samo važan deo gotovog proizvoda, već i promovišu pismenost i slušanje. Počnite sa jednostavnim receptima za decu gde mogu da ‘poseduju’ što veći deo procesa.

4. Gradi samopouzdanje i samopoštovanje
Davanje mogućnosti deci da budu uključena u završetak obroka pružiće im osećaj uspeha. Ako su uspešno (ili neuspešno) skuvali i zgnječili krompir, stvorili ličnu picu ili pomogli u pravljenju specijalnog deserta, obavestite ih šta je to što je važno i da je to pomoglo. Dečji razvoj i osećaj uspeha idu ruku pod ruku.

5. Daje primer za zdrav način života
Kuvanje je odličan izlaz za razgovor o zdravlju tela i razlozima zbog kojih moramo da jedemo zdravu hranu. Pozivanje dece da se bave kupovinom namirnica, pripremom obroka i kuvanjem neguje zdrave navike koje imaju doživotne koristi.

6. Možete da provedete kvalitetno vreme zajedno kao porodica
Sa školom, poslom i vannastavnim aktivnostima teško je pronaći vreme kada cela porodica može istovremeno biti u istoj sobi. Potrudite se da zajedno kuvate nekoliko puta nedeljno, pogledajte neke igre kuvanja za decu i provedite kvalitetno vreme u razgovoru, učenju i zajedničkom jelu.

Učite decu da se od malih nogu hrane zdravo.

Preporučujemo