Skip to content

Uskršnji Post: Šta treba znati

16.04.2022 16:58

Pravoslavni hrišćanski vernici proslavljaju Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.

To je dan kada je porodica na okupu, kada se sreća, radost i ljubav bezrezervno dele.

Kako bi ovaj dan bio što svečaniji praznična trpeza je obilna i puna kako slanih tako i slatkih delikatesa. Svaka domaćica se trudi da pripremi jela koje ukućani vole ali se po nepisanom pravilu svi ukućani uključiju u pripremu obroka.

Posebno se deca uključuju u farbanje uskršnjih jaja koja su neizostavni deo trepze. Jaja predstavljaju simbol obnavljanja prirode i života, što simboliše Isusov izlazak iz groba i ponovno rađanje.

Uskršnji post

Uskrsu predhodi Veliki post ili Vaskršnji post je jedan od velikih i najvažnijih postova kod hrišćana, a upražnjava se tačno 48 dana pred praznik Vaskrs prema julijanskom kalendaru.
Uglavnom se posti na vodi i riba je zabranjena osim starima i onima koji fizički nisu u stanju da poste (bolesni, deca itd.), odnosno oni koji su dobili blagoslov sveštenika da mogu da koriste ulje i ribu. Post se za sve razvezuje na ulje vikendom i prilikom velikih praznika kao što su Sveta četrdesetorica mučenika (Mledenci), a samo na Blagovesti i Cveti je dozvoljeno jesti ribu. „Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo. Isto i poslednja nedelja posta koju postimo ‘na vodi’, osim Veliki Četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino.
Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok ‘na vodi’. Strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine.”
Ovaj post naziva se Velikim, i zbog posebne važnosti i zbog svoje dužine. Sastoji se od Svete četrdesetnice i Strasne sedmice. Pored ovih naziva, odomaćen je i naziv Časni post ili Sveta četrdesetnica.

Samom danu Uskrsa, kao što smo već napomenuli,  predhodi najžalosniji dan u hrišćanstvu. Dan kada je Isus pogubljen – Veliki petak.

Veliki petak i subota su dani kada svi poste, bez obzira da li su ili nisu ispoštovali kompletan uskršnji post. Veliki petak, dan kada je Isus Hristos razapet na krstu na Golgoti. Ovaj praznik je dan velike žalosti, te se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od veselja i proslava, a prema tradiciji na ovaj dan se ne rade nikakvi poslovi, ni u polju, ni u kući.

uskrsnji-hleb

Na ovaj praznik se strogo posti, bez ribe i ulja, čak je poželjno ne jesti ništa, a u kući se ne loži vatra. Strogo je zabranjeno piti vino, jer je ono simbol nevino prolivene krvi Isusa Hrista. Hleb se nikako ne mesi.

Hleb Za Ukusni Veliki Petak

Kako bi sebi priuštili pravi posni obrok i konzumirali kvalitetan i zdrav hleb, nudimo vam mogućnost da na stolu imate hleb napravljen od neke od naših mešavina. Izbor prepuštamo vama. Da li je bitno samo da bude posan kao što je Classic, da li biste radije izabrali dijetetsku varijantu – Diet ili ste na režimu bezglutenske ishrane – Gluten free, izbor je na vama.

Možda pak želite da obogatite obrok začinjenim varijanmtama?

Naše zadatak je bio da osmislimo mešavine  za laku pripremu a  na vama je da se odlučite koji vam uklusi najviše prijaju.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Vaša e-mail adresa neće biti javno objavljena.

Preporučujemo